Fyra veckor som mamma

nu har det alltså snart gått FYRA veckor sen algot kom till oss. Jag skriver en kort resumé av vad som hänt =)...
 
dagen efter han föddes kom peo på morgonen och stannade hos oss hela dagen. vi var ute o åt i matsalsrummet och det var ganska svårt att ta sig dit om jag får säga det själv. foglossningen hade inte försvunnit och jag kunde knappt resa mig ur sängen. samtidigt var ju kroppen som om man sprungit 3 maratonlopp eller nåt + ont i nedre regionen och livmodern som drog ihop sig som gjorde sagolikt ont. jaja vi satt iaf mest o tittade på algot hela dagen. han åt men det gick inte så bra för jag fick hela tiden mer o mer ont. tillslut var bröstvårtorna helt lila. barnmorska efter barnmorska försökte visa mig olika tekniker och hur jag skulle se om han hade munnen rätt mm.. man tänkte inte att amning skulle vara sååå illa. på kvällen bröt jag fullkomligt ihop av pressen att kunna ge honom mat o få igång amningen och till motsats att jag hade så förbannat ont så jag bara ville få lite vila. tårarna och svetten sprutade när jag skulle ge honom mat o vid 11 på kvällen sa barnmorskan att nu får det räcka. hon hämtade ersättning och visade peo hur man gav honom mat. hon sa även att nu skulle jag inte amma honom alls över natten så att det hann läka.. lite får man faktiskt tänka på sig själv osså! så jaja.. jag blev så oerhört lättad.. somnade ganska snart. peo kunde inte stanna denna natt heller. han kom tidigt dagen efter.

 på eftermiddagen började jag amma igen. hade en enormt duktig barnmorska som specialiserat sig på just ammning så hon visade massa knep o hur allt skulle vara för att göra det så lätt som det bara går. tillslut lyckades jag då så att jag iaf kunde amma honom. det gjorde dock ont fortfarande så han fick ersättning oxå. vid 4 kom mamma, pappa o lina o hälsade på oss. de var trevligt =)..Algot fick en gosnalle av sin mormor o morfar o kläder o tallriksset från moster. de stannade en stund och sedan åkte lina tåget hem igen medans mamma o pappa stannade. de ställde husvagnen på kärralund för att kunna vara hos oss några dagar men störa så lite som möjligt. lördag till söndag fick peo stanna så han sov i den andra sjukhussängen. hade delat rummet med en amerikanare som hade 5 småbarn och alla hade varit o hälsat på med pappan på dagarna, samt att hennes nyfödda tjej inte gjorde nåt annat än skrek hela nätterna, så det var en underbar lättnad att få sova själv på rummet med peo o algot.. algot hade ju varit så underbart snäll hela tiden o skrek inte på nätterna alls nästan. jaja på söndagen fick vi läkarkontrollen och allt var bra med den lille.. han hade gått ner 200gram men mådde super. vi åkte hem vid 4 och pappa hämtade oss med bilen. väl hemma stod maten klar och de hade blommor från mormor o morfar och från dem. osså fick jag P.o.P kläder. en kofta, byxor och body i samma blåa-vit randiga typiska pop mönster =).. jättefint var det. de stannade en bra stund och vi åt o pratade. togs massa kort och sen när de åkt så myste vi bara resten av kvällen.

osså var det ju två veckor peo hade pappaledigt. Algot sov bra från första natten. man blev förvånad öven hur bra han sov och hur länge. vi var inte alls så trötta som vi räknat med. mamma o pappa stannade i gbg till tisdagen så måndagen ägnade de att köra lite ärende till oss och att shoppa lite på stan.. peo körde även o handlade mat så vi skulle ha lite o slippa ut o fixa sen.. passa på mest man har bil. på måndagkvällen var Åsa o Anna här o hälsade på Algot =) fick jättefina skor av anna o en overall av Åsa =).. mamma o pappa gick hem från stan o hade kollat när IFK Göteborg (våra kära änglar) tog emot folkets jubel efter att dagen innan ha vunnit Allsvenskan för första gången på 11 år.. helt galet att vi missade både matchen och sedan detta dagen efter.. men men så är det. glad att de vann iaf!! =) hihi.. vi åt alla tillsammans och pratade. tjejerna gick hem vid 10 och mamma o pappa körde kort därefter.

på tisdagen kom mamma o pappa upp en snabbis o sa hejdå till algot sen körde de tillbaka till skåne. veckan gick. pku test på onsdagen..och kolla så att han hade bra hörsel. allt var bra! han hade gått upp i vikt över födelsevikten igen =).. vi var ute och promenerade varenda dag sedan. vi gick med Fredrik eller själva. vi fick blomstertelegram från Babbe o Ia och från Algots farmor o farfar o hans faster med familj. vi fick även kläder och annat skoj på posten skickat från hans andra faster i USA. =).. på fredagen kom barnmorska från BVC på hembesök o mätte o kollade Algot. allt var bra och han hade gått upp jättemycket i vikt. barnmorskan sa att han verkligen fick mycket mat =).. nu åt han bara min mjölk förutom en gång på kvällen då han fick ersättning bara för han skulle kunna sova.

på lördagen kom PM (peos arbetskamrat) o hans fru med paket =) Algot fick en "skjortbody" och en med spöke på lagom till halloween. mycket söta bägge två =).. de kunde inte stanna dock för PM var förkyld och de ville ju inte riskera att smitta pyret.

veckan därpå flöt osså på bra. på måndagen var vi på media markt o köpte ny kamera och dagen efter åkte vi till peos jobb för att köpa minne till kameran på personalköp. fixade det och passade samtidigt på att visa upp lillen för Ola, Kenneth o PM.. stod o pratade en bra stund.. torsdagen åkte vi till BVC igen. algot hade även denna gång gått upp en hel del. barnmorskan sa att han mår nog väldigt bra den här killen. han äter nu bara från mig och det känns jätteskönt att det funkar bra. mjölken har verkligen kommit igång.. trist bara att det fortfarande gör ganska ont. här om dagen försvann dock mina värsta sår som det kommit blod från och som varit extremt ömma. på torsdagskvällen gick vi en lång runda i ösregn...

på fredagen började peo jobba igen och jag städade lite. på kvällen kom Ida och även fredrik. vi gick i typ 2 timmar o var även o handlade på focus till kvällen. gjorde mat och käkade o hade trevligt framför tvn.
på lördagen åkte jag o Ida till stan mest peo passade algot. Ida köpte ett par jeans hängslebyxor till Algot och jag en tröja till det. sen köpte jag farsdagspresent till Peo från Algot osså. Kom hem och gjorde väldigt trevlig middag =)

På söndagen fick Peo frukost på sängen och jag klädde på Algot bodyn som jag köpt som stod "I love daddy" o slog in honom i en filt o la honom bredvid peo.. han fick osså lite choklad o ett kort =)

under veckan som gick så var vi ute o promenerade hela tiden som vanligt. jag började åka ner till korsvägen och möta peo när han slutade så vi kunde gå hem därifrån och slippa gå ut senare på kvällen. Algot började vara vaken mer nu och helt vända på dygnet. han börja bli orolig på kvällarna och inte lätt att få honom lugn. Han växer så det knakar och äter som bara den. Ammar bara nu och ingen ersättning. går bra utan större smärtor eller problem. Ola kom på fredagen och hälsade på. Vi käkade tacopaj o kollade på tv. på lördagen gick vi till IFK Gbg shoppen och köpte napp o tröja till Algot. Sedan gick vi en lång runda i stan och käkade till sist innan vi åkte hem. på kvällen var Fredrik här och de spelade biljard mest jag tittade på sämsta matchen Sverige gjort på mycket länge! ick vad de var kassa!! vid 1 på natten så gick vi en timmes lång runda och sen gick Fredrik hem..

på söndagen var vi o hämtade ett paket på posten. Carro O Linus hade skickat en fin present med snuttefilt till Algot och gottis, te och chocklad till oss. den var jättefin =)..

Måndagen var jag på BVC igen. Nu väger Algot 4840gram (gått upp ett kilo) och är 57cm lång (6cm längre)...gick ner till stan igen vid 3 på eftermiddagen och letade julklappar. hoppade på bussen peo tog hem på nordstan. vi åkte tillkorsvägen o gick sedan därifrån.
på tisdagen gick jag upp tidigt och tvättade från 10-15..vilket jobb.. på med alla saker på vagnen. o Algot hade inget rent så han fick ligga i ett tjockt täcke utan kläder på sig =)..osså springa upp o ner med allt .. det var grymt jobbigt! men klart blev det. chattade på kvällen och Algot låg på min mage och spydde så det flög åt alla håll.. peo sov så fick duscha mest Algot satt hos mig i babysittern o gallskrek. han slutade inte äta heller.. fick ge honom ersättning.. åt 180ml plus att han hade ammat redan.. helt galet. vid 3 hade peo sovit 6 timmar så jag väckte honom, la över Algot o sa att nu var de minsann hans tur. somnade direkt och vaknade sedan 2 timmar senare av att peo gav han till mig igen. vilken natt! vid 11 på onsdagen så träffade jag Anna på skolan. vi käkade kåprlunch och tjabbade. Algot sov klart som en prins  och var hur nöjd som helst. vi tjabbade o åt nån timme och gick sedan tillbaka till skolan. några klasskompisar kom o hälsade. sen stod vi o pratade till 14.15 innan jag gick hem.. somnade och vaknade inte förrän 5.. då var det för sent att gå ner o möta peo. gjorde mat o lite annat istället.

inatt har inte Algot sovit alls mycket. han fick ersättning och ammade och vi testade allt, men det gick bara inte. han gallskrek. han spydde även ner rentvättade sängkläderna totalt så det var bara till att upp o byta. jag hann titta på rätt mycket film inatt alltså. sen när peo gått så fick han mat en gång till ur flaska. kan inte amma just nu för är fruktansvärt sårig. sen somnade vi iaf ända till 11. underbart! =)..

nu har jag allt skrivit en hel uppsats så det får räcka. detta har iaf varit de första veckorna av Algots liv. Man har hunnit vänja sig vid tanken lite nu på att man verkligen har blivit föräldrar och att Algot verkligen e vår lilla bebis. Han är underbar och det är så svårt att vara borta från honom ens nårra minuter. visst är det  jobbigt ibland när man inte får sova på hela natten och när man inte förstår varför han skriker och känner sig hjälplös...men vi älskar honom såååå mycket, vår egen lilla kotte! kan sitta o titta på honom i timmar utan att det blir tråkigt =)   


Kommentarer
Elin säger:

Han är jätte-jättefin!

2007-11-22 | 16:19:22
Bloggadress: http://typisktelin.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback